SLOOPLAB met Slopie

Met SloopLab maken we techniek toegankelijk voor álle kinderen. Want iedereen kan slopen! Met Slopie, een door ons gebouwde AI-assistent, wordt het extra leuk en leerzaam. Hij helpt je bij het ontdekken van alle onderdelen in je gesloopte apparaat. 

Wat is het?

In één of meerdere workshops tijdens of na school gaan kinderen in de leeftijd 8-12 jaar aan de slag met het uit elkaar halen van een (defect) apparaat om te ontdekken wat er allemaal in de technische 'black box' zit.


Dit is leuk om te doen (lekker bezig zijn met je handen) én nu ook superleerzaam door Slopie, onze AI-assistent die je de onderdelen uit je apparaat kan laten zien. Slopie legt in begrijpelijke taal uit wat het is.


Al slopend ontdekken kinderen printplaten, condensatoren, motortjes, accu's, verwarmingselementen, bluetooth-pcb's... Ze zullen echt niet alles onthouden, maar ze hebben deze onderdelen in ieder geval een keer gezien, aangeraakt en iets over gelezen en gehoord van Slopie. 


Met de onderdelen uit het gesloopte apparaat maken ze iets nieuws (dat niet persé hoeft te werken!). 


Motivatie

Omdat slopen zo eenvoudig is - mislukken kan eigenlijk niet - verhoogt het het gevoel van eigen technisch kunnen. Dat geloof in eigen kunnen werkt motiverend om met techniek bezig te zijn. 


Werken met AI

Tegelijkertijd leren we ze de voor- en nadelen van werken met AI. We gebruiken hierbij de richtlijnen en aanbevelingen van Kennisnet


Recycling

Tot slot ontdekken ze alles over recycling. Want de gesloopte onderdelen sorteren we en brengen we keurig naar de milieustraat. Printplaten brengen zelfs geld op, door de (edel)metalen die erin zitten. 


Samenwerking

SloopLab is een samenwerking tussen Jolanda Haverkamp en Hanne Marckmann. De lessen zijn nog in ontwikkeling.